atrium house

architectural heritage blended with rustic materiality

Atrium House is a celebration of heritage and traditions. To design the residential development, via. reinterpreted the traditional Chinese “courtyard house” typology for modern day living.

“Not only is the development designed around a vernacular language, it is also imagined as an experiential journey.”

The marketing suite is defined by a timber framework against Chinese bricks. Custom-made cast concrete panels created with bamboo form work echo the materials in the residential development. A distinct theater space showcases two artworks in an environment highlighted by symmetry and harmony.

For the residential development, via. designed a series of brick-clad pavilions to house different functions and activities. Infused with a range of hues to reflect different hours of the day, the pavilions are surrounded by a peaceful central pool, enabling inward-looking views.

Greenery also becomes an integral element in the scheme. Planted with an abundance of trees and plants, residents can enjoy luscious green views from their apartments above.

Location: Yuen Long
Client: New World Development
Completed Year: 2020 (tentative)